Tarihin en derin dönemlerinden beri, insanlarımız, bazı güzel işleri, başarmışlar. sonra akli selim, Kadim neslimiz gidince geride kalan ve çok az sayıdaki gelenekçi, nesilden aktarılan bilgiler, maalesef, unutulmaya yüz tutmuş. Bu yüzden bazı çabalarımız olsun istedim..

Kendisine izninizle buradan çok sevgi ve saygılarımı yolluyorum. muhabbetleri çok olsun, obasında hep birlik dirlik olsun, hayırlı evlatları güzel günleri... Şimdi onun tarifi ile işin sırrı.
KENGER BİTKİSİ HAZIRLAMA ...
Ablamın adresinde Kengeri hazırlamanın tam bir detayı var. http://oglakkizlari.blogspot.com/2013/05/kenger-bitkisinden-yogurt-mayalamak-2.html adresine baktığınızda öğreneceksiniz. ben size işte bu elde ettiğimiz Kenger bitkisinin nasıl maya haline geleceğini anlatmaya başlıyorum...
KENGER TOHUMUNDAN MAYA ELDE EDİLMESİ...

Bir kaseye, daha önceden kaynattığımız ve
sıcaklığı 45°C kadar düşmüş sütten kasenin yarısına gelecek şekilde alalım...
Sonra bohaçamızı kasemizin içine daldırıp yaklaşık bir 15 dk kadar, ezelim, sütü emen bohçamızı sıkalım elimizle devamlı bir faliyetle, sıkıştıralım

Dikkat ediyorsanız sağdaki resimde bazı yağ damlaları göreceksiniz. Sütün beyaz rengi de biraz kahve rengimsi bir renk alıyor, ışıkta az farkedersiniz...




Tam 24 saat Maya için sabır gösteriniz. sakın açmayın sadece fırın kapağını açıp sıcaklığını örtünüz üzerinden kontrol edin.
24 saat sonra maya özünüzü çıkarın, ortam sıcaklığına gelince örtünüzü açın... Bakın ne çıkacak :)
Mayamız Hazır....
İkinci Aşama Daha kolay ve evde ben beceririm diyen herkesin yapabileceği güzellikte yoğurt mayalama sahnesi. Maya özümüzden bir çorba kaşığı alıyoruz, yine 45°C sıcaklıktaki sütümüzle bir kasede karıştırıyoruz.
Tencerimizde ki süte maya özümüzü karıştırıyoruz.
işlemleri sırasıyla acele etmeden besmeleyle yapın. en son yoğurdu mayalamak istediğimiz kaba koyup saralım ve tam 5 saat boyunca sıcaklığı 38-44 °C arasında bekletelim....
.
Bir yoğurtan alınan en büyük zevk, onun tadı, yapım sırasında her beklediğiniz saat sizin damağınıza ayrı bir lezzet veriyor deneyerek size en yakın damak zevkini bulacağınıza inanıyorum.
yoğunluğu okadar iyiydiki benim oğlana labne dedim çook güzell dedi :)))
Kenger bitkisi yapısı gereği kan temizleyici ve karaciğer dostudur. yenileştirici özelliklerinin yoğurdunuz da olduğunu unutmayın...
Afiyet Olsun...
Küçük Bir Tebessümü hak ettik Herhalde...
Finalin Kahramanı Çiğdem Ablaya Selamlar...
Küçük notlar: Sırrımıza küçük bir katkıda bulunalım. yoğurdu mayaladığınız kaba 10-15 adet kuru nohut koyarsanız, ayrı bir yoğunluk alabilirsiniz.
Çiğdem ablam yorum yazarsa bir ara "kengerden" peyniri de yapmayı tarif edeceğim..
ÇOK LEZZETLİ...
Tabi, hala sorusu olana Cevap yazılır :)))
YanıtlaSilAllah sabirla calistirsin
YanıtlaSilGÜZEL!
YanıtlaSil